Yenilenebilir Enerji Kaynağı ; Güneş Enerjisi

   Güneş enerjisi, güneş ışığının elektriğe dönüştürülmesidir. Ayrıca güneş enerjisi herhangi bir gaz salınımın olmadığı sürece temiz ve çevre dostudur. 
   Son yıllarda yenilenebilir enerji kaynakları arasında en çok tercih edilenidir. Tabi ki güneş enerjisinin de avantajları ve dezavantajları var. Ancak şimdiden söylemem gerekirse avantajları dezavantajlarından fazladır ve bu güneş enerjisinin kullanımını daha fazla arttırmaktadır. Peki güneş enerjisinin avantajları ve dezavantajları nedir? Güneş enerjisi güneş yardımı ile üretildiğinden herhangi bir yakıta ihtiyaç yoktur,kullanım alanı çok geniştir,doğal yoldan yapıldığı için çevreye zararı yoktur yani çevre dostudur,normal bir insan uzmanlık gerektirmeden kendi elektriğini güneş enerjisi ile üretebilir,bakımları daha kolaydır,bakım ve işletme maliyetleri diğerlerine göre düşüktür, kurulumu kolaydır yani bir ay ile dokuz ay arasında güneş santralini kurmak mümkündür,güneş ölçüm istasyonları kurmak gerektirmediğinden zamandan tasarruf edilebilir ve dayanıklı malzeme yapısı sayesinde zor hava koşullarına karşı koyabilmesidir. Şu ana kadar saydıklarımın hepsi avantajları yani olumlu taraflarıydı. Şimdi ise olumsuz yani dezavantajlarını size belirteceğim. Güneş santrallerinin kurulum maliyeti çok fazladır,güneşten gelen ışınların en fazla %12 ile %20'sini elektriğe çevirebiliyoruz,çok fazla araziye gereksinim duyulmaktadır ve yerinden sökülen eski güneş panellerinin değiştirilmesinden kaynaklanan çevre kirliliği ortaya çıkmaktadır.
     Daha önce söylediğim gibi güneş enerjisinde avantaj daha fazladır ki bu dezavantajların olmadığı anlamına gelmez. Peki siz hangisini kurardınız; Sağlığa zararı çok fazla olmayan güneş enerjisi mi, yoksa solunum yolu hastalıklarına,kansere ve birçok dezavantaja sahip olan fosil yakıtları mı kurardınız? Benim cevabım tabi ki de güneş enerjisi. Peki sizin cevabınız ne? Cevabını, sorularını, fikirlerini yorumlara yaz gönder. Bir sonraki yayınımızda sizlere rüzgar enerjisini tanıtacağım.Daha sağlıklı bir dünya için! Görüşmek üzere!

0 Yorumlar